Laatste nieuws ivm Corona

13 oktober 2020

Regels voor de horeca

Welke regels gelden er voor de horeca?

Horecagelegenheden (inclusief coffeeshops) zijn gesloten.

De volgende uitzonderingen zijn van toepassing:

  • afhalen en bezorgen (na 20.00 uur geen verkoop van alcohol, sluiting uiterlijk 01:00 uur);
  • hotels voor daar verblijvende gasten (na 20.00 uur wordt geen alcohol geschonken);
  • uitvaartcentra;
  • bedrijfskantines.

Moeten locaties met een horecafunctie, zoals bioscopen, casino’s en culturele instellingen helemaal dicht?

Nee, de verplichte sluiting geldt alleen voor de eet- en drinkgelegenheden binnen de locatie.

Waarom worden er opnieuw maatregelen genomen voor de horeca?

Vanwege de oplopende besmettingen moet het aantal contactmomenten en groepsvorming (een gezelschap van meer dan 4 personen is verboden) beperkt worden. Daarom zijn er op 13 oktober 2020 nieuwe maatregelen genomen. Waaronder sluiting van de horeca (mensen ontmoeten elkaar tenslotte in restaurants en cafés), het verbod op evenementen, beperkingen voor sport en de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken.

Ondanks dat de meeste horecagelegenheden er alles aan hebben gedaan om te voorkomen dat gasten elkaar besmetten, ben je in de horeca vaak langdurig in de buurt van mensen buiten je eigen huishouden. Als hier besmetting plaatsvindt, dan bestaat de kans dat je anderen besmet. Dit willen we voorkomen.

Heeft het sluiten van horeca niet als gevolg dat mensen juist thuis afspreken en het probleem zich verplaatst?

Het is ieders eigen verantwoordelijkheid om zich ook thuis aan de maatregelen te houden, namelijk thuis maximaal drie personen per dag ontvangen en afstand van elkaar houden. Na 20:00 uur is het niet meer mogelijk alcohol te kopen en te nuttigen buitenshuis.

Welke regels gelden er voor afhalen in de horeca? Kan er nog wel afgehaald/bezorgd worden

Bij het afhalen van eten en drinken vindt geen gezondheidscheck plaats en zijn reserveren, een vaste zitplaats en het registreren van contactgegevens niet nodig. Uiteraard moet er bij afhalen worden voldaan aan de basisregels. Bijvoorbeeld 1,5 meter afstand houden. Het is aan de horecagelegenheid om te bekijken op welke wijze hier invulling aan wordt gegeven. Ter plekke iets eten of drinken is niet toegestaan.